Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] mięsa np. karkówe wieprarzową, wątrobke, szynke wieprzową itp. Nie ma sensu jeść tylko piersi caly czas. W każdym posiłku bułki, makaron, mąka pszenna, a gdzie zdrowsze mniej przetworzone i bogatsze oidżywczo źródla ww, jak np. kasza gryczana, jaglana/ jećzmiena, ryże, płatki owsiane? Do tego owoców również jest w diecie ewidentnie za duzo.
tak zastąp je makaronem, ryżem białym lub brązowym, kaszą gryczaną, jaglaną, ziemniakami, płatkami owsianymi etc Nie mam na to czasu. Tabele Ci pomoga z gramaturą http://www.jedzdobrze.pl/tabele. A jak masz za małą wiedze poczytaj podiweszone pzdr
Poniżej wklejam "trzon" mojej diety. Trzon, ponieważ wiadomo, że nie będzie monotonii. Zamiast piersi z indyka, zamiennie będzie kurczak, schab, szynka wieprzowa, czasem tłusta rybka typu pstrąg. Mięso pieczone, grillowane lub duszone. Na kolację czasem pasta z makreli i twarogu, czasem twaróg z pomidorkiem i garstka orzechów lub oliwy z oliwek [...]
[...] gotuj, duś, piecz. Smażenie powinno być praktycznie jak najrzadziej, a jeśli smażysz to bez panierki. Źródła węglowodanów to ryż brązowy, makaron z mąki razowej/durum, kasza gryczana, perłowa, jaglana, pieczywo pełnoziarniste/ najlepiej wasa/. Tłuszcze to oliwa z oliwek, olej lniany, orzechy /głównie włoskie, brazylijskie, laskowe/, [...]
Jaja dawaj całe a nie same białka. Postaraj się też dawać więcej różnych warzyw i bardziej urozmaicać. Nie ciągle ryż, pierś, serek. Masz wiele źródeł makroskładników do wyboru, np wieprzowina, wołowina, ryby, kasza gryczana, jęczmienna, pęczak, jaglana, makarony, inne ryże, itp.